“Debit, Kredit” Seramnya

Teks: Hazwani Abd Hamid

Bila sebut sahaja tentang akaun, di kepala kita terus teringatkan pasangan debit dan kredit. Stress bila akaun yang dulu kita pernah buat tapi tak “balance”! Urghh..

Dalam kepesatan pembangunan teknologi, sedikit sebanyak isu “debit kredit” dah mula berkurangan. Tiada lagi laporan kewangan yang tidak “balance”, tiada lagi mengambil masa yang lama nak mentelaah mana satu debit dan mana satu kredit. Fuh..

Apa caranya Coach? 

Ramai yang dah tahu, tapi sebenarnya ramai lagi yang tak tahu. Software perakaunan sekarang kebanyakkannya tidak menggunakan asas “debit kredit” tau.

Kita rekod jer, sistem buatkan “debit kredit”, sistemkan post ke lejer dan sistem yang hasilkan laporan kewangan. Wow!

Nak kata punya senangnya sekarang, hanya 5-10% sahaja rekod yang kita perlu tahu “debit kredit” bila kita guna sistem yang lain tak perlu tahu langsung.

5-10% itupun biasanya akan sama setiap tahun kewangan, kita cuma copy+paste sahaja.

Sistem apa tu Coach?

Semestinya lah MYOB. Sistem akaun mesra pengguna dan tak sensitif! Senang nak faham, senang nak baca data.

Sistem memang memudahkan pemilik bisnes tapi jangan ambil mudah. 




Jumpa lagi
Semoga Bermanfaat!


Post a Comment

1 Comments

  1. To enjoy our VIP games, you 카지노 사이트 have to have a minimum of|no less than} 20,000 Credits in your on-line account. However, Golden Buffalo is a recreation that's broadly tested on multiple of} on line casino sites. For this purpose, ready to} verify that it has an RTP of round 96%.

    ReplyDelete